Недоразумения, свързани с калибрирането на мониторите

Не печатам и хората с които работя също не си калибрират мониторите.

Дори и да е така, когато изображенията се обработват на калибриран монитор е по-вероятно да изглеждат добре на всички екрани. Ако случайно се наложи отпечатването им, всичко ще е готово и няма да има нужда от допълнителна обработка.
При производството, мониторите се настройват към общ стандарт – 6500 °К
и 100 cd/m² яркост. Това не означава, че всички са настроени на 100 % така.
Заради производствените толеранси на компонентите, поевтиняването и съкращаването на времето за производство, границите на настройките са доста широки. Не е необичайно нов монитор да е настроен на 6200 °К или 6800 °К.
Картината изглеждаща добре на екран с по-топли цветове ще изглежда прекалено синя на такъв с по-студена гама.

Накрая все пак се стига до печат!

Когато се наложи печат на изображения, калибрирането става основна необходимост, независимо дали печаташ у дома или поръчваш на някоя фирма (или работиш в някоя фирма, която се занимава с дигитален печат). В крайна сметка, ако не си сигурен в качеството на файловете, които печаташ, не можеш да имаш претенции към отпечатаните изображения.

Мониторите с IPS матрица нямат нужда от калибриране.

Въпреки, че мониторите с екран, произведен по технологията IPS са изключително качествени и предпочитани от графичните дизайнери и фотографите, те не са идеални и също се нуждаят от калибриране. Основното им предимство е големия ъгъл на видимост и широкия спектър от възпроизвеждани цветове. Всички IPS екрани покриват стандарта sRGB, като голяма част от професионалните модели доближават 100% от AdobeRGB, но това не означава, че гамата им не се изменя бавно с времето.

Настройване на монитора по екрана на телефон или таблет.

Заблуда е, че екраните на преносимите устройства възпроизвеждат цветовете вярно. По-скоро е вярно обратното – телефоните и таблетите предават цветовете много по-неточно и нестабилно, сравнени с компютърните екрани.

Екраните на Apple не се нуждаят от калибриране.

Виж IPS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *