Защо компютърните монитори се нуждаят от редовно калибриране?

Компютърните екрани използват цветна система RGB, където за да се възпроизведе даден цвят, всеки пиксел трябва да смеси определено количество червена, зелена и синя светлина. Картината (снимки, графични елементи, видео…) съдържа информация за стойностите на RGB за всеки пиксел. Изображенията гледани на правилно калибрирани монитори винаги изглеждат по един и същи начин.

Ако се случи така, че нивото на червеното на някой монитор е по-засилено картината му ще изглежда по-топла, ако в повече е синьото – по-студена и при по-силно зелено – зеленясала (нямам представа как се нарича картина на която всички цветове са със зелен нюанс).

Много фактори влияят на цветовете: производствени толеранси, качествата на оптичните филтри в различните екрани, типа на подсветката и най-вече остаряването на компонентите. За съжаление мониторите остаряват бързо, матрицата помътнява, подсветката се изтощава и параметрите на електронните елементи се влошават.

За общи приложения, като редактиране на документи, таблици, гледане на видео, Facebook и подобни, точните цветове не са критични. Проблемите започват тогава, когато се наложи да се  редактира и обработи снимка (видео, графика). Всеки може да промени цветовете така, че да изглеждат добре на неговия монитор, но ако я сподели онлайн, прехвърли я на телефона си или я отпечата, всичко да изглежда много различно.

Отстраняването на тези проблеми ( или поне намаляване до приемливи граници ) е възможно, като се направи калибрация на цветовете и яркостта. Некалибрираните монитори са основната причина за проблемите с цветовете при дигиталния печат.

Заводските настройки на мониторите са зададени така, че цветовете да са ярки и контрастни, за да привлекат потенциалния купувач. Дали картината е реалистична не е от особен приоритет. Калибриран екран, поставен на рафта редом с другите, ще изглежда като повреден, така сякаш нещо му липсва. Затова в магазините няма калибрирани монитори. Това е задача за тези, които имат нужда от прецизно цветопредаване.

Само редовното калибриране на монитора  гарантира точност и постоянство на цветовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *